de Gavergids

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Villa Saint-Georges

In de Felix Verhaeghestraat in Waregem, aan de achterkant van het Gaverbeekhippodroom, ligt een imposant belle-epoque landhuis in Anglo-Normandische cottage stijl met ruime paardenstallingen. De villa is privé-eigendom en kan normaal gezien niet bezocht worden. Maar de Waregemse Gidsenkring leidt u toch even rond in en rond dit beschermd monument.

Patrick MEURIS



Het imposante landhuis, gelegen in een ruime parktuin, wordt "Villa Saint-Georges" genoemd, of "Villa Joire", naar de naam van de bouwheer. De villa is samen met de ernaast gelegen conciërgewoning (nr. 25) en de paardenstallingen (nr. 21) sinds 2004 beschermd als monument.

Historiek

Villa Saint-Georges werd opgetrokken in 1904 (geregistreerd in het kadaster in 1905) in opdracht van Alexandre Joire, een wisselagent uit Tourcoing en fokker van renpaarden. Tot 1933 is hij lid van de Société des Courses, de latere Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij. Volgens de kadastrale gegevens werd in 1904 de meest zuidwestelijk gelegen paardenstal opgetrokken. In 1909 werd het landhuis uitgebreid met een noordoostelijke vleugel en een erkerachtige uitbouw in het westen.

Na de Eerste Wereldoorlog, rond 1920, verkoopt Alexandre Joire de villa en stallen aan Omer Vanlandeghem, een paardenkweker uit Waregem, die de villa op zijn beurt in 1924 doorverkoopt aan Oscar Vindevogel, een Waregemse textielindustrieel. Rond 1925 wordt de villa uitgebreid naar ontwerp van de Gentse architect Bourgeois en wordt ook het park aangelegd. De achtergevel wordt uitgebreid met een kleine aanbouw, aangekleed door de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene. Ook andere delen van het interieur worden heraangekleed door De Coene. In 1965 registreert het kadaster de verbouwing van een stalvleugel tot huis.


Villa Saint-Georges in het begin van de 20ste eeuw

Beschrijving

Het landhuis is opgetrokken in Engelse cottage-stijl, met elementen ontleend aan de Anglo-Normandische bouwstijl. Typerend zijn onder meer de grillige plattegrond en het volumespel, het variërend en contrasterend materiaalgebruik, het dakenspel, de benadrukte schoorstenen en de verschillende erkers, balkons en terrassen. Het landhuis bestaat uit twee of drie bouwlagen onder een leien bedaking. De bakstenen onderbouw rust op een Breukstenen plint. De bovenbouw is bepleisterd en heeft pseudo-vakwerk. Het portaal is geplaatst in de oksel van twee verspringende volumes. Een trap met pittoreske leuning van imitatie-boomstronkjes leidt naar de voordeur. Het torenvolume van het trappenhuis wordt gemarkeerd door een glas-in-lood raam met luifel. Het later toegevoegde klokje en de schuine torenachtige uitbouw met 'uitkijkpost' aan de achterzijde benadrukken het pittoreske karakter van de villa.

Het originele interieur is deels behouden en deels vernieuwd in 1925, naar een ontwerp van de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene. De keuken heeft volledige betegelde wanden. De noordoostelijke uitbreiding van 1909 behoudt haar oorspronkelijke aankleding. De wanden zijn bekleed met een houten lambrisering waarboven Franse wandtapijten hangen. De monumentale schouw heeft een natuurstenen schouwmantel met gesculpteerde vossen, en een houten schouwboezem met gesculpteerde hondenkoppen. Het plafond van moer- en kinderbalken is beschilderd. De andere leefruimtes en de uitbreiding van 1925 zijn aangekleed door De Coene. De ruimtes hebben een bepleisterd plafond met fijn floraal lijstwerk, een houten lambrisering met ingebouwde kasten. De wanden van het salon zijn volledig bekleed met Cordobaleder, afgeboord met een vergulde fries met florale motieven.

De paardenstallingen ten zuidoosten van de villa zijn opgetrokken in 1904. De langgerekte stalvleugel heeft tweeledige houten staldeuren. Het bovenste deel van de muur is bekleed met pseudo-vakwerk.

Het park zou naar verluidt aangelegd zijn circa 1925. De oppervlakte van het park, oorspronkelijk begrensd door de Gaverbeek, is door onteigening voor de uitbreiding van de renbaan sterk gereduceerd. De oorspronkelijke padenaanleg is zodoende maar deels bewaard. Je betreedt het park via een poort met uitgewerkte houten stijlen en een leien schilddakje. Het centrale grasplein wordt omzoomd door wilde kastanjes. Ten westen van het woonhuis staan er drie oude platanen waarvan één met een kapelletje. Ten oosten van het woonhuis staan er drie oude Catalpabomen. Voorts staan er in het park nog mooie rode beuken en wilgen.


de paardenstallingen van Villa Saint-Georges, gezien vanaf de Felix Verhaeghestraat

Bronnen

  • inventaris.onroerenderfgoed.be > Waregem > Felix Verhaeghestraat
  • Vanwalleghem A. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, WVL45, 2010, onuitgegeven werkdocument.